problems after upgrade on Win7 64bit

Need help with hardware? Game doesn't run? System wont boot? We might be able to help!

Moderators: Darksaber, Forceflow, decoy

Re: problems after upgrade on Win7 64bit

User avatar
keiranhalcyon7
Cadet 1st Class
Posts: 192
Joined: Tue Jan 02, 2018 6:41 am

Post by keiranhalcyon7 » Sun Apr 14, 2019 5:36 am

Thanks, Jeremy. I remembered seeing that, but I wasn't able to find it with a forum search. (Also, although I see that these are applied to the XWAUCP 1.6 exe, they are not listed in the XwaExePatcher 1.0.15 xml file.)

guru_redeye, could you try the following to disable the AI ejection in skirmish mode and see if it resolves your issue?
  1. Download XwaExePatcher from https://github.com/JeremyAnsel/XwaExePa ... ag/v1.0.15 (XwaExePatcher-1.0.15.zip) and extract it to any location of your chosing.
  2. As noted above, the patch for the skirmish mode ejection is not yet added to the XwaExePatcher xml file. Open the patcher.xml in a text editor and add the following to the <ArrayOfPatch> section:

    Code: Select all

      <Patch Name ="enable escape pod / pilots ejection on skirmish missions">
        <Item Offset="178BB6" From="C68429C90D000016" To="C68429C90D000000" />
      </Patch>
    
  3. Follow the instructions in the XwaExePatcher readme to run XwaExePatcher. You should see that the skirmish mode ejection patch is applied. Click "Restore" to remove it.

User avatar
guru_redeye
Cadet 3rd Class
Posts: 41
Joined: Wed Oct 06, 2004 11:01 pm

Post by guru_redeye » Tue Apr 16, 2019 7:27 pm

ok people I guess I have caught the cause of crash, and it seems it's an XWAUCP vs Discord conflict.

Firstly, there is an additional fact about myself : I usually run Discord (being logged in on Justagai's X-Wing PC Series Comms server along with a few others) when I am playing XWAUCP.

It seems if I either

- do not run Discord at all while running XWAUCP,

- shoot down Discord Overlay globally (in Discord App Settings) while running XWAUCP or

- set myself Invisible on Discord while running XWAUCP,

I can NOT reproduce the crash no matter how many times I play through the skirmish.

keiranhalcyon7 if you have also encountered the crash it was probably because you also ran Discord while you were doing the tests. So it seems it was a false alarm because it's actually easily resolvable by setting up / shooting down Discord.

Sorry & thanks for everyone's patience.

long live XWAUCP!
"Rome wasn't built in a day"

JeremyaFr
Lieutenant Commander
XWAU Member
Posts: 1268
Joined: Mon Jan 18, 2010 5:52 pm
Contact:

Post by JeremyaFr » Tue Apr 16, 2019 8:17 pm

Thanks for the explaination.

User avatar
Driftwood
Lieutenant Commander
XWAU Member
Posts: 1513
Joined: Wed Oct 22, 2003 11:01 pm
Contact:

Post by Driftwood » Tue Apr 16, 2019 10:57 pm

Interesting, I just installed Discord Last night. If I don't use the overlay then there should be no issues? (I don't know why I would use it ingame though anyways)

User avatar
capitanguinea
Cadet 2nd Class
Galactic Empire
Posts: 85
Joined: Sun Aug 30, 2015 3:59 pm

Post by capitanguinea » Wed Apr 17, 2019 10:21 am

Try to run discord and xwa with different cpu affinity. Maybe it is a case when an old software an a newer conflict on the same memory offsets or cpu timing. Not a rare case as such on windows. Another trick could be run discord through a virtual machine.

Justagai
Cadet 1st Class
Posts: 152
Joined: Mon Dec 08, 2014 10:59 pm

Post by Justagai » Wed Apr 17, 2019 9:16 pm

It sounds like the simplest solution here is to turn off the Discord overlay.

Image

Post Reply